På spaning från stolen...

Sitter här och surfar runt lite för att läsa det senaste om jordskalvet i Sydamerika. Som tur är så är det på rätt sida (eller hur man kan uttrycka sig) av kontinenten. Sonen med kompisar är för närvarande i Brasilien. Samtidigt som jag sitter framför skärmen så har jag oxå koll på sambon när han byter ut toastolen. Vi hade tur och hittade en ny igår till ett himla bra pris. Ja, nu är ju inte han nån rörpulare så det är ganska betryggande att se på från lite håll. Synd att det inte är ljud här på bloggen:) Man kanske ska utfärda tsunamivarning här oxå... nää, nu var jag inte snäll.. Han fixar det här bra, fast det är otroligt vad många svordomar det finns och dom går att kombinera på en hel massa olika sätt.

För att återkomma till följetongen "plogning" så verkar det som plogbilarna har försvunnit från jordens yta, åtminstone från Valje. Hamnar numera endast hos en telefonsvarare när jag ringer. Idag har vi varit ute och skottat skitblöt snömodd så att vi inte ska fastna hela tiden. Nu kan faktiskt våren få komma.

Fan eller jävlar??

Ja, det finns många svordomar att ta till idag. Börjar semestern klockan sex uppkrupen i soffan med en kopp kaffe för att förväntansfullt se en bra och solklar match. För mig är OS lika med hockey. Visst fanns det fler anledningar till att jag tog semester, men visst fanns det i bakhuvudet att det inte spelar nån roll vilken tid på dygnet Tre kronor spelar, jag kan se det i alla fall. Det var ju en bra start med två spännande perioder, för visst är det väl läckert när det pirrar i magen och man inte kan sitta still. Men va faaaan hände sen. Jag intalade mig själv att "klart det går".... Det är ju så självklart att VI ska klara det här. Vilket antiklimax när slutsignalen går. Så jävla arg och besviken man kan bli. Tänker att jag skiter i hur det gick. Det är ju bara ett gäng vuxna pojkar som åker omkring på isen och jagar en liten svart plastbit. Men nääää, det funkar inte nåt bra. Får acceptera läget och vänta på nästa OS,
Tack och hej, leverpastej.

Inget är som väntans tider.

Sitter här vid skrivbordet och väntar på att kvällsundervisningen ska börja. Just idag finns det en härlig känsla i kroppen som liksom ökar vartefter tiden går. Vet precis hur det kommer sig, jag har semester imorgon och på fredag. Har inte planerat något, vi har ledigt både jag och sambon. Tar dagen som den kommer. Tänker ha lite koll på väglag och eventuella oväder, vi har lite planer på att åka till Malmö och gå på Europas största IKEA.

Blir lite avbruten av min kollega som oxå jobbar ikväll. Hon tycker verkligen att jag ska skriva att hon är den bästa kollegan jag har. Det skriver jag så gärna, inte bara för att vara bussig mot henne utan av den enkla anledningen att hon faktiskt är det.

Tillbaka till semestern. Kom ihåg samma vecka förra året, då var vi oxå lediga några dagar. Vi tog matsäckskorgen med oss och åkte ner till Åhus. Där promenerade vi på stranden i solen och det var lite lite snö. För två år sen var vi oxå lediga. Då hade vi samma korg med oss (fast ett annat innehåll tack och lov) Den gången styrde vi bilen mot Sandhammaren, en gigantisk strand (i Skånska mått). Den gången satt vi i sanddynerna och solade och ingen snö så långt ögat kunde nå. Oj, nu är det dax att jobba.
Tjingeling

Kärlek är...igen

Skrev för en vecka sen lite tankar kring vad kärlek är ...Eftersom jag tycker att det är ett härligt ämne att vetilera så har jag skapat en egen kategori för det. (IIIich... va sliskigt, men mulligt)

Kärlek är att få små kärleksförklaringar på post-it lappar. Dessa små pappersbitar kan upphittas i:

 - Toffeln

 - På insidan av toalettsitsen

 - Virat runt tandborsten

 - I kaffeburken

 - Under kudden

 - På hyllkanten i garderoben

 - I torrfoderburken till katten

 -På filförpackningen i kylskåpet

och fler platser. Tänk vad härligt det är att hitta dessa. Visst är det väl romantiskt att få röda rosor på Alla hjärtans dag, men det går inte att jämföra med dessa små lila lappar.


Världen är bra liten

När min sons resa till Sydamerika närmade sig mer och mer i januari blev jag mer och mer orolig. Trots att han är snart 28 år så slutar man ju som mamma inte att oroa sig. Den dagen han reste iväg så var jag så nervös och mådde så dåligt så att jag tänkte att de här tre månaderna kommer att bli olidliga. Kan låta fånigt och jag kan verkligen inte förklara varför jag kände så, men jag tror att en orsak var att jag inte hade nån koll på den delen av världen. (hugeda mig... nu erkänner jag det trots att jag är SO-lärare) Sagt och gjort, samtidigt som han satt på planet till Buenos Aires satt jag hemma vid datorn och läste på om Argentina. Kom ganska snabbt fram till att det nog inte var det farligaste stället på vår jord. Har sen under resans gång fortsatt att läsa på om denna kontinent. Det har gjort att oron har stillat sig.

Sen är det ju helt otroligt vad enkelt det är att hålla kontakten. Vi pratar med varandra på Skype, där både hör jag honom och ser att han är brunbränd och välmående. De har även en jättetrevlig blogg som jag läser.. Kan verkligen rekommendera att titta i den... kul läsning. www.norgesydamerika.blogg.se
För att återkomma till rubriken så tycker jag att världen har krympt med all teknik som finns. Har nästan lika mycket kontakt med Dennis nu som jag hade när han var i Norge eller hemma i Umeå. Å de är ju en himla tur när man är en sån hönsmamma som jag.


Snö, snö, snö...

Tänk om det inte hade kommit så mycket snö i vårt avlånga land, då hade vi ju inte haft nånting att prata om. Alla man möter, pratar med i telefonen, lyssnar på på tv eller läser om i tidningen pratar om vädret. Alla är vi överens om att det kommit mycket av den vita varan. Sen är åsikterna olika om vad man tycker om den. I det stora hela tycker jag att det är skitmysigt med mycket snö. Jag är nog en ovädersmänniska i största allmänhet. Älskar när det åskar och regnar som fan. Storm är oxå mysigt, när det blir lite strömavbrott. Snöoväder är också nice.
Fast sen finns det ju undantag. Ett sånt är det just nu.
Vi har vår infart till tomten lite knäppt placerad. Vi måste nämligen åka in ett trettiotal meter på en gångväg för att sen komma in på tomten. Det betyder att vi har skottat som fan i vinter för att ta oss ut eller in. Då det har varit ganska kallt i samband med snöandet så har det inte varit några större problem. I fredags hade jag dock tröttnat, så jag ringde till kommunen och frågade om det var meningen att vi skulle skotta gångvägen. Fick prata med en mycket trevlig och tillmötesgående man som sa att det absolut var deras sak att göra. Han kunde däremot inte säga varför det inte hade gjorts på hela vintern. Skönt tänkte jag, med tanke på den mängd snö som sen på natten vräkte ner.. Den här gången med ett antal plusgrader. Tänk er att varje spadtag väger minst två ton ,i alla fall i ryggen. Men inte fan kom det nån och plogade. Idag har vi varit tvungna, ja eller det var min sambo som fick ta det, att skotta så pass mycket att jag ska kunna ta ut bilen i morgonbitti till jobbet.
I morgon kommer Bromölla kommun inte få prata med samma trevliga kvinna i telefonen som i fredags. Nä, i morgon kommer dom att önska att de jobbade i en annan kommun.
Tjingeling.

Kulturkrock

Jag skrev tidigare om hur annorlunda och jätteroligt det är att jobba med elever från andra kulturer. Det spelar ingen roll om de är vuxna eller barn. Varje dag på jobbet så dyker det upp någonting att diskutera som skiljer sig i vanor och traditioner. Den här gången ska jag berätta något som hände på mitt gamla jobb då jag jobbade som mellanstadielärare.
Kalvar på grönbete är rena vaktparaden om man ska jämföra med mellanstadieelever från storstan när det är dags för utflykt. Vi var på Naturskolan, en slags utomhusskola där barn får komma och lära sig allt möjligt om natur och hur man gör i naturen. Temat den dagen var Skogen. Om en sådan utflykt skulle göras med barn från landsbygden och i synnerhet svenska barn...(hoppas att jag inte stack ut hakan för mycket nu, jag vet att jag generaliserar) så skulle nog det se ut på ett sätt som jag skulle tycka var självklart.

De barnen jag hade med mej som kommer från andra kulturer är nästan aldrig i skogen. I deras hemländer kan det vara förknippat med livsfara. (En av mina vuxenelever idag har sett lejon på nära håll utanför sitt hem.) En av föräldrarna till en elev i mellanstadieklassen hade sina betänkligheter inför utflykten och ville bli försäkrad om att det inte fanns lejon eller andra vilda djur dit vi skulle. En av eleverna jag hade med mig i skogen frågade om räven kunde äta hela henne. När jag bedyrade henne att så inte var fallet så kom hon dock fram till att det var förenat med livsfara att göra illa sig så att blodvite uppstod. Då skulle skogens alla djur komma springande sniffande efter var blodet är och kasta sig över den skadade stackaren.

Dessa barn har heller inte nån koll på vad man har på sig i skogen. De hade inga stövlar och inga gamla slitna kläder, utan istället var de iklädda ballerinaskor, sprillans nya små korta vita jackor och matsäcken i handväskan. Se framför er deras miner när händerna blev smutsiga av kåda och jord. När jag var liten sa min mamma att "skitiga barn är lyckliga barn", ååånej, det gäller inte dessa barn. De såg ut som de fått bajs på händerna.
En pojke kom fram till mig och sa att han hade ett problem. Han såg mycket olycklig ut och jag blev en mikrosekund orolig för att något hemskt hade inträffat. Det visade sig att han var kissnödig och hade aldrig kissat i skogen förut. När jag sa åt honom att det inte är svårare än att gå bakom en sten, ta fram den och kissa på marken, så såg han ut som om jag hade tappat förståndet. Ärligt talat så vet jag inte om han lydde mitt råd eller var en mycket kissnödig kille när vi kom tillbaka på eftermiddagen.

Undrar hur vi svennar skulle tänka och agera om vi skulle byta hemland och kultur. Tänk när vilt främmande människor tilltalar oss, eller att vara välkommen hem till folk utan att vara inbjuden iförväg. Eller att slippa ligga ensam och övergiven på ett vårdhem som gamling utan istället bli omhändertagen av familj och släkt. Exemplen kan fortsätta i det oändliga. Hur som helst så tycker jag att det är jättekul och otroligt berikande att se dess kulturkrockar.


Att lära sig ett nytt språk…

..är inte helt lätt. Framförallt när man som vuxen kommer till Sverige och inte har någon längre skolbakgrund. Själv är jag inte någon större språkbegåvning. Mina tyskakunskaper från skoltiden var så knapphändiga att jag glömt allt. Om inte engelskan var ett sånt levande språk som man hör dagligen så hade det nog gått samma väg.

Mina elever på SFI har varierad förmåga att lära och ta till sig det nya språket, därför försöker jag att hitta på olika sätt att undervisa. Ett av dessa är att sjunga. (Jag kan till exempel sjunga med i Eros Ramazzottis låtar på italienska fast jag inte kan ett ord italienska.)

Mina elever sjunger för full hals på perfekt svenska trots att dom knappt kan göra sig förstådda i andra sammanhang. Topplistan av sånger är:


·        Jag vill vara din Margareta

·        För att du finns

·        Låt kärleken slå rot

·        Leende guldbruna ögon

 

Jag lovar, det är en upplevelse att vara med. Sen har vi det här med dialekter. Våra stackars elever får lära sig uttal på skånska, blekingemål, småländska och stockholmska. Det är nog inte helt lätt att byta lärare här. Jag hade en elev förra terminen som var imponerad av Stockholm och min dialekt. Jag lärde honom att säga, ”tjeeena, hur e leeget. Den här terminen har han en annan lärare och hon förstår inte vad han menar….:)

 Tjingeling för den här gången.



 

 


Party?

Nu har jag bott här nere i södern i drygt ett år och jag trivs oerhört bra. Det fanns aldrig någon tvekan i mitt val att packa ihop och flytta. Det enda som kändes lite tvivelaktigt var arbetet. Jag hade velat ha ett jobb på grundskolan men det enda jobb som fanns var på SFI. Jag måste erkänna att det inte var med någon jätteglädje som jag började mitt nya jobb. Det tog ungefär en termin att komma in i jobbet ordentligt. Idag måste jag ju säga att jag stortrivs och vill absolut inte byta jobb.

På min förra arbetsplats i Södertälje gillade vi att festa. Flera gånger om året hade vi stora och grymt trevliga fester. För ett par veckor sen bestämde en kollega och jag att vi skulle fixa en fest på vårt jobb. Sagt och gjort vi trixade ihop en inbjudan och satte upp den i personalrummet. Ett fåtal har skrivit upp sig.
Idag på vår personalinformation lobbade vi lite extra för festen. Hur tror ni att gensvaret blev???JIPPY VI SKA HA FEST!!!!! Å nej, glöm det. "Måste det vara på en fredag.?" "Hur ska man hinna hem och duscha?"
Sen berättade vi att vi i festkommiten fördelar vem som ska ta med vad, till ett stort knytisbord. Då var det inte bra heller. Jag lovar i alla fall att det här är första och sista gången som jag planerar och bjuder in till fest på min arbetsplats. Nej, tacka vet jag Blombackaskolan i Södertälje, där blir alla glada när det är dax för fest.

En dag på jobbet.

 Idag är det den stora fettisdagen. Ett bra tema att använda sig av i undervisningen. Igår fick två av våra SFI-grupper baka bullar till alla elever och idag har vi alla gjort resten. På morgonen började jag med att vi tillsammans i klassen läste receptet på semlor och gick igenom svåra ord. Det är inte helt lätt för en SFI-elev att förstå ord som knåda, tillsätt, sikta, grädda osv. Ett recept är skrivet i verbets imperativform (hehe…. Inte illa för att vara utbildad SO-lärare), så det är en jättebra övning att ha med i grammatiken. Jag bestämde mig för att vi skulle böja alla verb i texten tillsammans.

Vad jag inte hade räknat med i förväg var att skolan hade besök av skolinspektionen. Ja, alltså, jag visste att de var i huset, men vi hade fått information om att de skulle inspektera vuxengymnasiet. SFI var inte på tapeten denna gång. Hur som helst, så hann jag bara börja min första lektion så knackade det på dörren. In kom en kvinna från den tidigare nämnda skolinspektion. Hon presenterade sig och slog sig ner längst bak i klassrummet men papper och penna i högsta hugg…

Måste erkänna att jag blev lite nervös. Hur som helst, jag fortsatte undervisningen och berättade även för henne att det vi gjorde nu skulle utmynna senare på dagen i att vi skulle baka färdigt semlorna och fika.

Kvinnan gick runt och tittade när eleverna böjde verb för fullt. Hon tyckte att det var svåra verb vi övade och undrade om det inte var i svåraste laget. ( att knåda, knådar, knådade, ska knåda). Sen vänder hon sig till en elev och säger ”Vad bra att ni får integrera praktik med de teoretiska momenten”. Min elevs min när hon tittade på mig och hennes ögon sa HJÄÄÄÄÄLP!!! vad säger människan, är obetalbar. Tänk vad tokigt det kan bli när någon från en annan planet ska besöka oss i skolverksamheten.

  

   

 

 


Var är vår värld på väg...

Varje dag hör och läser man nyheter om att någon eller några har blivit mördade i Sverige. Ofta är det "uppgörelser i den undre världen". Av nån konstig anledning så känns det bättre än om det är oprovicerat våld. "Ingen rök utan eld" , "Dom gör slut på varandra". Men det är ju inte klokt. Alla mord är ju förfärliga. Alla dessa offer har familj och vänner som finns kvar. Det som skrämmer mig är att allt våld som händer gör att man blir blasé. Till slut reagerar man inte. Senast idag blev en man i Göteborg nerstucken med kniv vid en bankomat av ett ungdomsgäng. Förra veckan blev flera mördade i Malmö vid olika tillfällen.
Jag kommer ihåg på sjuttiotalet. Då blev en kvinna som hette Ulla Höglund mördad. Det var förstasidestoff i alla tidningar och alla pratade om det. Jag kommer ju till och med ihåg namnet på kvinnan fast det är så många år sen. Idag står det en liten notis i tidningen, som man inte reagerar på.

Vad är det som gör att så många människor mördar? Det finns en massa anledningar och orsaker, men rädslan för straff är nog minimal. Titta bara på straffen. De två ungdomarna som mördade en flicka i Stockholm. Tjejen som uppmanade killen att mörda. Båda fick arton månaders fängelse. Han för mord och hon för anstiftan till mord. Visseligen är de bara sjutton år men om man planerar ett sådant dåd, då tycker jag att man ska straffas för det oxå. Arton månader, är inte ett liv värt mer än så?

Jag tycker att vår värld är på väg åt helsike. Frågan är bara hur man ska göra för att vända detta. Är det så att människor idag mår så förfärligt mycket sämre än för fyrtio år sen. Det här är något som är för invecklat för mitt förstånd.

Som de vuxna sjunga....

... så kvittrar de unga.
Det talesättet lärde min mamma mig för länge sen. Och om det inte är allmänt känt vad det betyder så är det att barn är experter på att fånga upp vad vi säger.

För en stund sen vinkade jag hej då till min dotter med familj. Mitt lilla barnbarn har varit som en liten papegoja hela helgen. Lyssnar iakttar och gör likadant. Hon har tjattrat, mamma, titta, hejhej.... och vinkat.
Vi satt och tittade på OS-invigningen när alla nationer kom in. Många av dom vinkade i kameran, barnbarnet hade fullt sjå med att vinka tillbaka. Hon tyckte att det var jättekul att det var så många som vinkade till henne.

Jag kommer ihåg när mina egna barn var små. Min dotter var ungefär tre år och satt och lekte med sina barbiedockor. Hon tjattrade på och hade en inlevelsefull dialog dockorna emellan. Plötsligt hör jag hennes röst bli mer och mer irriterad och följande kommer ur hennes mun:
- Nu får du sluta tjata... jag tror att jag får magsår på dig...
Men hallå...hon var tre år... fick mej en liten tankeställare på vad jag sa till barnen.

En annan gång när jag hämtat min son och en kamrat på lekis, eller hette det sexårs.. skit samma..
Jag gick lite bakom killarna som var fullt upptagna med en ingående diskussion om ditt och datt. Plötsligt hör jag min son säga följande:
- Min morfar har flint!
- näää, dricker han för mycket sprit??
- Ja.... jag tror det!

Ånej, det har dom inte hört från mig först...men var får dom allt ifrån? Kul var det i alla fall. En hel del kommer man ihåg fast det är länge sen, men jag önskar att jag var duktigare på att anteckna saker som sas eller hände. Det är så kul att plocka fram så här långt senare. Många gånger tänkte jag, det här var så kul så det glömmer jag aldrig. Men sen slår senil-light till och då är det borta.

Fast det här med att anteckna är ju oxå olika. När jag fick mitt första barn köpte jag en sån där Boken om mig själv. Herre gud... Jag skrev så pennan glödde. Datum för alla tänder, presenter på födelsedagen, första ordet, första stegen osv... i all oändlighet.

Stackars barn nummer 2. Hon fick visst bara två tänder och har nog aldrig lärt sig gå. Ja alltså om man ska lita till boken. Samma sak med foton... Usch nu börjar jag känna ett litet skäms komma krypande. Min son som är äldst, massor av bilder, i alla möjliga och omöjliga situationer. Min dotter, ja, hon har varit nyfödd, det är dokumenterat med bild, men sen blev hon ett år med en rasande fart. Stackars barn..men som tur är så har hon nog inte fått några stora med av det.





Kärlek är...

För två år  sedan satt jag som singel i en lägenhet i Södertälje. Det gick väl ingen större nöd på mig, jag hade ett jobb som jag stortrivdes med. Jag hade (och har fortfarande) många goa vänner. Men det som saknades var kärleken. Idag bor jag i Skåne tillsammans med mannen i mitt liv. Vi har ett litet underbart hus vid havet, ett jobb jag stortrivs med och vänkretsen har utökats. Sitter här vid skärmen med ett glas öl bredvid. Peter Jöback sjunger på stereon och sambon står i köket och fixar kycklingspett med jordnötsås. (Låter divigt... men han gillar verkligen att göra mat). Om en stund kommer min dotter med man och mitt underbara barnbarn.
Hm... låter lite sötsliskigt men skit samma... kärlek är riktigt mulligt.


Bytes:

Jag vill byta bort:
Två till fem minusgrader, snö, dimma, en jävla kall vind, skottning, dyra elräkningar.

Jag vill ha:
Vårsol, fågelkvitter, islossning i havsviken utanför fönstret, snödroppar och krokus vid husknuten, vattendropp från taket samt den här härliga känslan i kroppen som infinner sig på våren.




Bild på mormors goding

Här kommer bilden som jag inte lyckades få med i förra inlägget.....


Mormors goding

Finns det något underbarare än att vara mormor? Ja, det skulle vara att va farmor eller mormfar eller.... men nej jag tror nog att mormor är det bästa. Är själv det till en goding som snart är nio månader. Tiden har gått så fort samtidigt som det känns som hon funnits här så länge. Det känns som igår när hon var så där pytteliten, och tänk när jag lade handen på min dotters stora mage och kände hur det rörde sig där innanför. Det ögonblicket var magiskt. I morgon får jag finfrämmade, då kommer min goding och hälsar på. Den mysigaste stunden är på morgonen när bara jag och hon är vakna. Vi kan morna oss och ha mysigt. Små nyvakna barn i pyamas, mmm.
Pratade med det lilla barnbarnet i telefonen härom dagen. Jag pratade på för fullt och den lilla svarade hela tiden mamma, mamma, mamma. Det är det nya ordet. 

Tänkte dela med mig av en underbar bild här, men vete sjutton varför det inte funkar... får återkomma med det.




   


Jobba bör man annars dör man......

Sitter på jobbet och väntar in kvällspasset. Tänk att i skolans värld så spelar det inte nån roll om eleven är barn eller vuxen, svensk eller invandrare. Alla har de en sak gemensam. Det verkar som om de går i skolan för lärarens skull. Fuska på prov eller titta på kompisen när det är läxförhör, allt för att få ett bra resultat. Vet inte hur många gånger jag frågat mina vuxna elever för vems skull de går i skolan.

Kommer ihåg en liten glimt ur min egen skoltid. Ja, det var på medeltiden  sjuttiotalet. Jag gick på högstadiet och läste tyska. Vi hade läxförhör på grammatik. Ska jag vara ärlig så tyckte jag att tyska var lika intressant som att ha småsyskon, så jag hade som vanligt inte läst på ordentligt. Jag hade en kompis som satt bredvid mig, fick för mig att hon var bra på tyska. Skulle skriva det tyska ordet för alltid (immer), tog ett span på kompisen och skrev av henne. När läraren sen hade rättat läxan spände hon ögonen i oss och undrade vem av oss som hade fuskat... På bådas våra papper så stod det iller. Så kan det gå när inte haspen är på...



Törnrosa sov i hundra år

Ja, vet vore nåt. Jag är så himla trött. Sover som en klubbad på nätterna och vaknar som ett vrak. Funderar på om jag har nån allvarlig sjukdom. Det sitter nån jävla papegoja på axeln och fräser jävla klimakteriekossa... Inte vet jag vad den menar. Har ju hört talas om vallningar, men det är inget som stämmer på mig. Jag har nån annan åkomma. Vem kan rå för att värmen växlar på jobbet så att koftan åker på och av hela tiden. Eller att en jävla finne har parkerat sig på min axel, och nu menar jag inte en granne från öst. Nej, det är nog nåt depressivt. Humöret växlar konstant. En jobbarkompis frågade härom dagen Varför är du så tyst idag?  Jag tänkte tanken, Om jag öppnar munnen så ber jag dig att fara åt helvete, men det sa jag så klart inte.  Å så behandlar man inte sina kompisar. Hon kan ju inte hjälpa att jag fått en sjukdom. Nä, troligen är det ett virus som går över om ett par dar....tjingeling.




Kringelgumman från Tokstan

Ja visst ja... Jag lovade ju att berätta varför jag kallar mig för kringelgumman. Ska berätta lite Sötäljehistoria.
I slutet av 1800-talet byggdes järnvägen ända fram till centrala Södertälje. Det är på samma plats som centralstationen ligger idag. Anledningen till att man byggde ända in till stan var att här fanns Torekälla, dit man kunde bege sig för att dricka brunn. Vi hade oxå det stora badhotellet. Nåväl hit kom de rika och förnäma stockholmsdamerna för att bada och må väl.

Detta drog täljebefolkningen nytta av, så kvinnor bakade goda kringlor och gick sen på järnvägsstationen och sålde dessa till stockholmarna. Därav namnet Kringelgumman. Idag är det en symbol för staden och en av de stora galleriorna heter Kringlan. Sen går även min hemstad under namnet Tokstan, men det av en helt annan anledning. Kan dra en kortis om det oxå. (för den som orkar läsa så här långt.) I Södertälje heter en av de högst placerade platserna Torekällberget. Idag är det ett slags lillskansen, dit man förflyttat en del gamla hus som det är museum i. Sen finns det oxå en del djur som finns eller fanns på svenska bondgårdar, ex  kor, får, hästar, grisar mm.  Förr i tiden, jag tror nån gång på medeltiden, så behövdes det timmer till staden för att kunna bygga nya hus. Man skickade då upp ett gäng herrar som skulle hugga ner skog på Torekällberget för att sen forsla det till stan. Sagt och gjort, träd höggs ner och sen släpade man ner dessa till staden. Väl nere var det nån smartskalle som frågade varför dom inte rullade ner träden istället för att släpa. Då bar dumskallarna upp träden igen på berget för att sen rulla ner dom.... Alltså....Tokstan.


Vinter i Skåne

Tänk vad saker och ting kan förändras beroende på var man bor. Jag har väl aldrig känt mej som en norrlänning förut. Men i vissa situationer så känner jag lappgubben komma smygande i mig. Har flyttat 55 mil söderut och genast är snö något exotiskt.... hm, kanske fel ord i det här sammanhanget. Ska väl snarare skriva mycket ovanligt. Det räcker med att det kommer singlande några snöflingor så är hastigheten på E22:an nere i femtio, och jag menar att ALLA kör sakta. Det är som en liten ringlande karavan som tar sig framåt. Första gången jag hamnade i den karavanen så var jag helt övertygad om att det hänt en olycka längre fram. Men inte då..... när jag kom till jobbet fick jag höra att det var snökaos. Lappgubben i mig sa tyst för sig själv... åh nej, det är lite snö bara.

Fast visst är det annorlunda med vintern här och jag ska inte göra narr av skåningarna. Det blir ganska så fort snödrev när vinden friskar i, och det är läskigt när den snöfria vägen helt utan förvarning är täckt av ett tjockt vitt täcke. Å tänk vad den här vintern har skapat samtalsämnen. Överallt pratas det snöröjning sandning och kyla. Själv tycker jag att det är en kanonmysig vinter. De sju kubiken med ved som vi köpte i höstas och som jag tyckte var åt helsike för mycket har sakta men säkert krymt. Som den pyroman som jag är så är det såå nice att elda en skön brasa på kvällarna.


Välkommen till min nya blogg

Det tog lite tid, men nu är den igång. Jag menar min nya blogg. Det var länge sen sist och jag är glad att ha kommit till skott. Vet inte riktigt vad det ska bli av den, men tanken är att allt som rör sig i huvudet på en utflyttad kringelgumma ska mer eller mindre finnas här.
Får kanske förklara mig. Kringelgumma?? Ja, det kan man ju kalla sig när man är född och uppvuxen i Södertälje. Den ursprungliga kringelgummans historia ska jag berätta en annan gång. Utflugen är jag. Kärleken gjorde att jag hyrde ett flyttskåp på Statoil och emigrerade till Skåne. Ja, vi bodde först i Blekinge men nu är jag en skåning. Känns helt underbart att bo här, jättemysigt hus vid havet, men att titulera mig som skåning......näää, det lär nog dröja. Inget ont om skåningar, men har man varit en 08 i nästan femtio år så tar det ett tag att konvertera.

Här kommer det att finnas nya och gamla tankar. Allt från det som hänt idag till gamla minnen som dyker upp från förr. Tänker börja med något purfärskt.
Min son är på långresa i Sydamerika, och trots att han sakta med säkert börjar att närma sig trettio så slutar jag inte att oroa mig. Tänk ändå att den osynliga snabbkopplingen på navelsträngen aldrig försvinner. Men vad glad jag är att vi lever 2010 och inte för 25-30 år sen. Idag kan jag läsa hans blogg (norgesydamerika.blogg.se) för att ha koll på att allt är bra. Jag har även skaffat skype, så vi pratar lite med varandra nu och då. Hur klarade man sig när det kom ett vykort då och då?
Ja, det kommer absolut skrivas mer om det ämnet här. Nu får det räcka för denna gång. Natti natti, vi hörs.

RSS 2.0